Fortællinger fra mit liv.

Historie om en sten.

 

 

Jeg gik forbi denne sten på Sandviggårdsvej og tænkte at der måtte være en historie bag, jeg efterlyste oplysninger på Facebooksiden "Hillerød før og nu" og fik flere forskellige historier/versioner.

Her er oplysningerne jeg fik via Facebooksiden "Hillerød før og nu":

Stenen er sat til minde om skovridder Niels Pedersen, og indsat i gærdet af daværende ejer af Sandviggård Proprietær Koch.

Der er lidt tvivl om korrektheden af årstallet 1745, idet inskriptionen blev hugget op igen, og stenen kan have være forvitret så tallet har været svært at læse.

Der er også tvivl om måden Neils Pedersen døde på - nogle kilder siger fald fra et træ - andre at der var skovridderfruen der satte stenen da hun mistede sin mand ved et jalousidrab.

Den anden historie er mere romantisk og begynder en dag i Frederiks den 4 regeringstid, Da kom kongeparret kørende i i kareten fra til Fredensborg fra København, foran løb den kongelige løber Herman Just (En vej i Østbyen er opkaldt efter ham) med sin gyldne stav og blomsterhue. Da vogntoget kom til slottet faldt han død om. Han efterlod en datter Magrethe der senere blev kammerpige hos amtmand von Gram. Amtsmandens kammertjener blev forelsket i den kønne pige. Hun ville dog ikke vide af ham, og betroede sig til amtmandinden, der sørgede for at hun blev gift med karlen Niels Pedersen. Kammertjeneren blev så rasende over hendes afslag, at han senere stak Niels Pedersen ihjel. Kammertjeneren druknede sig i en dam ved slottet. Magrethe blev senere gift med den nye skovridder på Tamsborg, og ægteparret flyttede til "Holmegård ved Gribskov.

Læs mere i "Bysvenden skriver videre" side 147 -148.

Hans Barchmands Gård Slotsgade 3 Hillerød.

Læs mere her

Min Mor er fra Alsønderup.

Læs mere her.

Thomas Pedersen 1924. Læs mere her.

Grønnegade 1956:

Læs mere her.

 

 

 

Slægtshistorisk tur til Langeland. Læs historien her.

Barndommen i Sundbylille. Læs mere her. Link til billeder.

 

Gl.Mosters beretning omungdommen.

Læs mere her. Billeder. Flere billeder.

Rasmus Peder Hansen 1952.

Min Oldefars brors fortælling og barndom og arbejdsliv i slutningen af 1800 tallet og begyndelsen af 1900 tallet.

Læs mere her.

 

Link til gode historier:

Copyright © olepedersen.eu