Anerne på min Mors side:
Hendes Mor: Olga Teodora Franziska Hansen, hun blev kaldt Dora hele sit liv. Hun var født i 1904 på Langeland i Lindelse sogn. Læs mere om hende, i hendes Søsters beretning: Barndommen i Sundbylille.
Hendes Far:
Karl Fritz Andersen født i Ølstykke d. 4. april 1897.
Fritz far hed Anders Peder Andersen født 2-7-1855 i Tårnby, hans far var smed, da Anders Peder var ca. 7 år flytter de til Ølstykke, noget siger mig at de havde smedie og der er en kobberkedel som er i familien, der var også en kobberkaffekande, den er smeltet om til et par plader med navne på Fritz forældre. Hans kone hed Dorthea Marie Fritzdatter 4-11-1861, hun havde været gift før, havde mistet manden og en datter, Anna Oline. Fritz forældre havde et husmandssted, man kom ud til det hvis man gik langs kirkegærdet omkring Ølstykke kirke.
De får 5 sønner:
Niels Peder Andersen født 24. april 1893 (Jeg går ud fra at det var ham der boede i Ramløse, Peder og Alma).
Hans Olaf Andersen født 28. november 1894, Hans Olaf boede i Ammendrup, han var også ene, havde et landbrug, hans sidste tid var i Alsønderup, han fik en svulst i hjernen, han var meget vanskelig at passe.
Karl Fritz Andersen født d. 4 april 1897. Bliver gift med Olga Teodora Franziska Hansen d. 4. april 1924 i Hjørlunde kirke, De køber et landbrug på 14 tdr. land i Alsønderup og får 3 børn, Grethe 1925 (min Mor), Betty 1929, Hans 1931.
Fritz (Laurits) Kristian Andersen født 31. august 1899, er farbror Lauritz, han skiftede navn efter han havde været på Fyn, på Bernstoffminde efterskole, han var til mænd, han havde været uterlig over for nogle drenge elever, han blev dømt, var også i fængsel, efter dette tog han andet navn Christian Fritz, blev ansat på St. Restrup, var meget afholdt på skolen og egnen. Han døde og blev begravet på Sønderholm kirkegård.
Aksel Frederik Andersen født 21. juli 1902, Aksel boede i Fangel på Fyn, havde kone og tre børn.
Min Oldemor
Marie Fritzdatter kaldet "Peder Marie".
Her ses i bagerste række: En bror til Fritz, Aksel Frederik Andersen, Dora, Fritz. Anders Peder og Peder Marie, billedet stammer sansynligvis fra Ølstykke.
Mine bedsteforældres ejendom i Alsønderup som den så ud da de købte den i 1920'erne.
Mine Bedsteforældre Olga Teodora Franziska Hansen og Fritz Andersen bliver gift d. 4. april 1924 på Fritz fødselsdag i Hjørlunde kirke, og det var Pastor Barfod, der viede dem. Dora var hvid brud og Fritz i Blåt tøj, de var et meget smukt par. Du kan se mere i afsnittet ”Min søster og hendes bryllup” på siden Barndommen i Sundbylille. De købte et landbrug på 14 tdr. land i Alsønderup, og Fritz flyttede derud alene, et stykke tid før brylluppet for at passe besætningen, som hørte med, og for at indrette sig lidt.
Min Mor Grethe bliver født januar 1925 og vokser op på en ejendommen i mellem Alsønderup og Pibemølle, som den ældste af 3 søskende, en yngre søster Betty og en endnu yngre bror Hans, hendes forældre har en lille ejendom på 14 tdl. som de lever af, hun går i skole på Bendstrup skole og barndommen går med at hjælpe til hjemme samt være sammen med Ellen og Ella som er veninder der bor på ejendomme i nærheden.
Som 15 årig kommer min Mor ud at tjene, det brugte man på den tid, hvis man ikke skulle være Student og læse videre, det var ikke almindeligt at ”bondebørn” læste og slet ikke piger, de skulle passe mand, børn og holde huset. Hvor min Mor har været har jeg ikke styr på, men jeg ved at hun bl.a. var servitrice på et Konditori i Ølsted, et Højskoleophold på Høng Husmandsskole blev det også til, en plads på Fyn i 1949 ender med at Grethe bliver gravid med en Fodermester, jeg kender ikke historien bag, men Grethe tager hjem til Alsønderup, og får Datteren Ruth i februar 1950. Det er ikke populært i 50’erne at være alenemor.
Betty min Mors søster, har plads i huset i Hillerød hos Fru Willerup, en aften er hun til ungdomsfest, hvor også min Far og hans bror Richard deltager, Betty og Richard finder hinanden under denne fest, Richard bosætter sig i Hillerød, (han var der ellers kun for at besøge sin bror), og finder arbejde på Ladegårdsmøllen.
Disse to foto er taget på en Tandemtur i 50'erne, det er min Far og kommende Moster på cykeltur ved Høbjerg, billederne er taget af min Fars bror Richard.
Moster Betty har aldrig været helt dum, så hun har nok tænkt, ham Thomas mangler da en til at holde hus for sig, og har nok skaffet kontakt mellem hendes søster Grethe og Thomas, det er rent gætteri fra min side jeg ved det ikke, men Thomas og Grethe bliver kærester.
Det første billede er Min Far og Ruth, det næste er min Bedstefar, Mormor, Richard, Dagny (min Mors Højskoleveninde), min Mor og til sidst Thomas, det sidste billede er høstarbejdere Onkel Richard, min Far og Bedstefar.
Grethe bliver gift med Thomas i 1954, Thomas adopterer Ruth og de bosætter sig i et hus i Grønnegade 9, dengang var det er et ”rabarber kvarter” med gamle og nogle faldefærdige huse, huset mine forældre købte, bestod af 4 lejligheder, et par udhuse, en garage samt ”lokum” i gården. ”Bonne esperanto” hed det, det er Latin og betyder noget i retning af: Godt Håb, det var vist også brug for. I 1956 kommer jeg til.
Jeg brugte megen tid af min barndom i Alsønderup hos Mormor og Bedstefar, der var ikke længere end jeg kunne cykle derud (12 km.), her havde jeg kaniner og en ged.
Geden kom til på en pudsig måde, en søndag jeg var hos Mormor og Bedstefar, sagde Bedstefar til mig: Vil du med over til Villy? Jeg skal snakke med ham om at købe et par grise, Villy var nabo til mine Bedsteforældre, så vi gik derover for at handle grise. Villy havde en ged gående på gårdspladsen og da Villy og Bedstefar skulle drikke øl, legede jeg med geden, efter 3-4 øl, spurgte Villy, om Bedstefar ikke skulle købe geden til mig? Det synes Bedstefar var en god ide, jeg tror han betalte Villy 20 kr. for geden og glad var jeg, om de fik handlet grise husker jeg ikke, men da vi kom gående ind på gårdspladsen hjemme hos Mormor sagde hun: I er et par kønne handelsmænd, I går ud for at købe grise og kommer hjem med en ged.
Høstarbejdere, Richard. min Far og Bedstefar.
Mange gode timer har jeg haft i Alsønderup, der var frihed til at bygge huler, lave vogne til geden, ofte var fætre og kusiner også på besøg så der var som regel altid nogen eller noget at lege med. Mormor havde for vane at gemme alt emballage fra køkkenet og det blev brugt når vi skulle lege Købmand, poser og æsker blev fyldt med grus eller sten og så var der varer på hylderne.
Der kom mange skønne mennesker hos mine Bedsteforældre bl.a. kom Marius.
Marius boede i Harløse, jeg tror han fik en form for pension og handelslivet var en slags tidsfordriv.
Marius, en lille sjov mand der kørte Nordsjællandske veje tynde på sin cykel og handlede med forskellige småting, det var bl.a. snørebånd, kamme, håndsæbe, barbersæbe, barberblade, neglefile, hårspænder og elastikker og 100 vis af andre ting. Marius havde alle tingene i tasker og poser fordelt rundt på cyklen og kørte så ture rundt på landet og solgte sine ting, hos Mormor kom Marius gerne om søndagen, da vidste han at familien ofte var samlet i Alsønderup, og tit når vi sad ved eftermiddagskaffen, trillede Marius ind på gårdspladsen, Marius blev budt indenfor, og da der blev drukket kaffe fik Marius også tilbudt traktementet, men Marius takkede nej, han skulle kun have en kop kogt vand. Så blev der snakket, Marius kom jo rundt mange steder og kunne fortælle nyheder fra omegnen, og der blev handlet, jeg tror mest at der blev købt ting for at støtte Marius, sommetider blev Marius spurgt om ting der ikke var at se i varelageret, så rodede Marius i sine tasker og poser, og sørme, Marius fandt de ting der blev spurgt efter, når Marius havde solgt for 10-15 kr. kørte han videre på sin færd.
Min Mor er fra Alsønderup.
Copyright © olepedersen.eu